Thursday, August 13, 2015

Liberty Tova

Tillåt mig presentera - Tova! En riktig blus som jag har sytt! Mönstret har jag nog haft i minst ett år, men det verkade ju lite för svårt. Tyget har jag nog haft i två år, men det var ju lite för fint. Man vill inte förstöra något så fint genom att till exempel försöka sig på att sy något som egentligen är lite för svårt.

Nu har jag alltså tagit mod till mig, och vill nog påstå att det blev 100% lyckat! Kolla bara:Mönstret var som sagt lite för svårt, även om jag läst på många sybloggar att det är "easy" och "very simple" etc etc. Fördelen är att det inte behövs någon dragkedja (min största skräck) eller några knappar och knapphål (som jag kanske borde åtminstone testa att sy med min inte längre så nya symaskin). Men om ni tittar noga på bilden ser ni att framstycket inte är i en del, utan sprundet / knappslån utan knappar sitter på en fyrkant ("inset" heter det i det engelska mönstret) som sys på det rynkade framstycket. Och i hörnen av denna fyrkant, där blir det riktigt knepigt tyckte jag. Ett par omgångar med sprätten blev det innan jag fick till det utan oönskade veck i hörnen. Men till slut blev det ju faktiskt precis som jag ville ha det!


Mönstret heter Tova kommer från amerikanska Wiksten, och det roliga är att Jenny Gordy, som är människan bakom Wiksten, har svenska förfäder och döper alla sina mönster till svenskklingande namn.

Tyget är det lyxigaste av bomullstyger, Tana Lawn från Liberty of London. Det är faktiskt precis så fantastiskt som alla sybloggarna påstår. Tunt och lätt, och helt slätt och jämnt, nästan lite sidenaktigt. Färgerna är också perfekta, och och och.... just det här mönstret heter kindle, och jag har det faktiskt i rött också. Vi får se vad det kan bli av det.Tova kan också göras i en längre klänningsversion, och jag är sugen på att prova. Eventuellt gör jag då också om ärmarna till korta. Trekvartsärm är supersnyggt, men det är nästan bara svala sommardagar som det är lagom varmt med bara denna - sen vill man ha kofta över och det blir rätt så knöligt.

Mönster
Wiksten Tova blouse stl XS

Material
Liberty Tana Lawn "Kindle" beställt från Shaukat

3 comments:

 1. Men så fiiiiin! Vilket arbete du har lagt ner. Hatten av!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh tack! Det är ju faktiskt kul att utmana sig själv, när man äntligen vågar.

   Delete
 2. Så underbart fin! Tjusig modell också såklart

  ReplyDelete