Sunday, July 5, 2015

Två midsommarklänningar och en backup :-)

Till midsommar ville jag sy en riktigt klassisk sommarklänning i blommigt bomullstyg till S. Eftersom min erfarenhet av att sy kläder i vävda tyger är minst sagt begränsad var det ganska nervöst, och jag valde den enklaste modell jag kunde hitta i mina Ottobretidningar. Eftersom jag påbörjade projektet ganska sent fick jag stanna uppe och sy till kl 12 kvällen innan midsommar, men den hann bli klar! Note to self: att sy i vävdna tyger tar Mycket Längre Tid än att sy i trikå. Allt strykande och pressande, mätande och trimmande, fixande och trixande tar tid. Men i det här fallet var det ju klart värt det. Klänningen fick väl godkänt av S, och även om den fick kombineras med samma strumpbyxor som hon hade på julafton (!) och ofta täcktes av ett regnställ så blev det ju faktiskt en riktig sommarklänning.
För första gången gillade S dessutom att ha midsommarkrans på sig. Härligt!


När idén till ovanstående klänning föddes blev jag direkt övertygad om att projektet troligen skulle misslyckas. Därför sydde jag först en klänning i trikå till S, för säkerhets skull. Jag valde en modell jag sytt många gånger för att vara säker på att lyckas, och vågade klippa i ett av mina absoluta favorittyger, "retro birds" från Strömming.
Det skulle visa sig att man aldrig ska vara säker på att lyckas. När jag sydde fast framilonbandet blev det bara fult och ojämnt, och jag fick sprätta och göra om. När jag sen sydde fast den rynkade delen på framstycket blev det superfult och konstigt. Till slut fick jag slänga hela framstycket i soptunnan (man har inte hur mycket tid som helst för att sprätta, och sömsmånerna klipps ju bort när man syr, så man kan inte sprätta hur många gånger som helst av den anledningen heller). Som tur var hade jag köpt en hel meter tyg, och kunde klippa till ett nytt framstycke, rynka och sy ihop med lite bättre resultat. Problemet var bara att det var inte alls framstycket jag hade slängt, det var backstycket! Där satt jag nu med två fina framstycken. Det var bara att gräva upp det misslyckade bakstycket ur papperskorgen, försonas med skavankerna, och sy ihop det med ett av de fina framstyckena. Suck. Om någon vill ha ett klänningsframstycke i retro birds är det bara att höra av sig :-)Originalplanen var att lilla E också skulle få en midsommarklänning i retro birds, men efter katastrofen med S klänning granns det inte tillräckligt mycket tyg kvar. Det fick bli ett fint klövertyg ur gömmorna istället.

Mönster
Flower hexagon, Ottobre 3/2013
Circus horse tunika omgjord till kortärmad, stl 104, Ottobre 4/2013
Speedy girl, stl 74, Ottobre 3/2013

Material
Blommigt bomullstyg från Stoff och Stil
Grön jersey med klöver från Mjuka tyger / Kameleont design (köpt för flera år sedan)
Jersey "retro birds" från Strömming

No comments:

Post a Comment