Friday, March 18, 2011

Valpyjamas

Bloggens första inlägg! Jag började sy barnkläder förra året när jag var gravid med min dotter (född i januari -11), och hämtade mycket inspiration från diverse sybloggar. Det har blivit ganska mycket sytt, och nu när jag är mammaledig med en bebis som bara vill sova i bärsele har det blivit mycket datortid (eftersom man kan ställa datorn i lagom höjd på köksbänken - att mamma sitter ner brukar inte uppskattas) - så nu blir det en egen syblogg. Först ut blir den här valpyjamasen:


Mönster:
Ett eget hopkok i stl 62 med utgångspunkt från två Ottobremönster: Body från nr 5 2006 och pyjamas från nr 6 2009. Ottobres pyjamasmönster tyckte jag blev alldeles för brett, så jag använde body-mönstret som mall för att få till en smalare version. Som kompensation gjorde jag grenkilen lite större, och när jag ändå höll på och ändrade passade jag på att göra halsringningen lite djupare, jag tycker det brukar korva sig lite i halsen med den här kuvertringningen i vanliga fall. Återstår att se om det passar, dottern växer så det knakar, så snart får jag prova!

Material:
Mörkblå interlock med valar från stoff & stil.
Cerise tunn interlock till kantband från JNY design.

Plus:
Jag tycker modellen ser riktigt bra ut! Jag har inte ändrat så mycket i mönster på eget bevåg tidigare så jag var ganska orolig att det skulle bli pannkaka av alltihopa. Dessutom är ju det här valtyget så himla fint, och mjukt! Kombon med de cerisa kantbanden blev också lyckad tycker jag.

Minus:
Naturligtvis lyckades jag sätta i tryckknapparna fel. Dels sitter de med ojämnt avstånd, trots att jag för en gång skull tog fram en linjal och mätte - räknar man fel hjälper det inte med linjal. Dessutom satte jag i en knapp helt fel, en hane där det skulle vara en hona. Det blev till att bända upp med en kökskniv, och hål i tyget blev det förstås där knappen suttit. Men jag satte raskt dit en ny knapp, och tänker nu låtsas som ingenting och hoppas att det håller.

3 comments:

 1. Hej!

  Vilka fina kläder du har sytt!

  Nu är jag i den situation du var i för ett år sedan - jag väntar barn (mitt andra) och ser fram emot lite mer tid snart. Symaskinen dammar, men sybordet är avplockat och maskinen ska vårluftas på lördag. Den ska faktiskt få en permanent plats framme! Så nu undrar jag - hur började du? Nu använder du tryckknappar och syr tokfina bodiesar, men vad gjorde du för ett år sedan? I vilken ände ska jag börja? Jag har sytt en del kläder till mig själv, till och med dragkedjor, men aldrig i trikå. Har du några tips, eller skulle du rent av vilja blogga lite om din start?

  Mvh Pelikan

  ReplyDelete
 2. Hej!
  Vilken rolig kommentar att få, tack så mycket! Det skulle vara jättekul att skriva om hur jag började, jag ska genast börja fila på ett sånt inlägg!
  Så länge kan jag säga att det är inte så svårt som man kan tro - trikå är väldigt förlåtande, blir det lite fel så gör det inget eftersom tyget är stretchigt och kan kompensera för det mesta :-)

  ReplyDelete
 3. Hej igen, nu har jag äntligen skrivit inlägget!

  ReplyDelete