Tuesday, June 24, 2014

Onion 2014 omlottklänning

Med fem veckor kvar till bebis är det dags att börja fundera på amningsvänliga kläder. Omlottklänningar gillar jag, särskilt som de kan anpassas efter den degiga magens långsamma minskande i omfång. Därför blev jag glad när jag hittade detta Onion-mönster på omlottklänning i trikå, Onion 2014. Nästan omöjligt att googla på, man hittar bara årets lökar när man förstås är ute efter andra sybloggare som testat att sy samma klänning.
Jag har inte ens läst beskrivningen, utan använde bara mönsterdelarna och utgick sedan från en annan omlottklänning jag har. I mönstret skulle det t ex inte vara kantband (det har jag sett på bilden), men jag la till lite sömsmån på framkanten och sydde ett enda långt kantband som blev både knytband och kant. På längden var Onion-mönstret mycket längre än klänningen jag jämförde med, så jag kapade 8 cm direkt. Så sparar man tyg också! Detta med tygåtgång är förresten en annan märklig sak: Enligt mönstret behöver man 205 cm tyg för storlek XS, men jag använde bara 110 cm! Det hade förstås gått åt mer om tyget hade haft ett upp och ett ner, men tygåtgången i mönstret är beräknad efter att det ska gå bra att använda tyget åt båda håll. Mycket märkligt, och sådär tycker jag att det alltid är med mönster - man kan alltid komma undan med en mycket mindre bit tyg än det står.
Jag brydde mig inte heller om måttabellen på mönstret (stackars ignorerade mönster!), jag vet från tidigare Onion-projekt att jag ska ha XS även om måttabellen säger S.
Någon livebild blir det inte, klänningen är inte så flexibel att den rymmer en höggravid, men upptill verkar den i alla fall passa. Hurra, ett snyggt amningsvänligt plagg i garderoben!!!

Mönster
Onion 2014, stl XS, kortad 8 cm.

Material
Jersey "sixties" från Liandlo. Mörkblå interlock, tror den kommer från Stoff och stil.Exakt samma material som till denna alltså.

4 comments:

  1. Fasligt snygg och somrig! Jag har just sytt den och det är ärmen som stjäl en hel del i och med att man inte kan lägga mönsterdelarna så att man kan utnyttja bredden. Och grymt lång är den, jag var inte lika uppmärksam som du och fick klippa av flera dm!

    ReplyDelete