Wednesday, May 28, 2014

Piffigt med puff


Jag har länge varit sugen på att testa att sy en klänning med halvcirkelkjol. För en sådan klänning krävs en ganska tight överdel, om man har för mycket rörelsevidd i överdelen kan klänningen förvandlas till en säck. Jag letade i mina Ottobretidningar och hittade mönstret "Hoops", som jag tidigare avfärdat just för att det verkade så tight. Till det här syftet passade det perfekt! Puffärmen vet jag inte om jag gillar egentligen, men till just denna finklänning passade den ändå ganska bra. Något lite extra ska det ju vara!

Jag jämförde med en köpt klänning för att bestämma var kjolen skulle börja. Sen mätte jag tröjmönstret där och räknade ut hur stor halvcirkelns inre del skulle vara. Matematiska formler förekom alltså! Omkretsen är lika med diametern gånger pi. Sen mätte jag igen på köpeklänningen för att bestämma hur lång kjolen skulle vara, och så ritade jag upp en kvarts cirkel på ett mönsterpapper och klippte till två såna delar av tyget. Lätt som en plätt!

Mönster
Hoops t-shirt fårn Ottobre nr 3/2012 + halvcirkelkjol.

Material
Jersey "sixties" från Liandlo. Mörkblå interlock, tror den kommer från Stoff och stil.

1 comment:

  1. Vad roligt att jag kunde inspirera! Vet du, jag kommenterade här igår, två gånger till och med, innan jag såg din kommentar på min blogg, men det funkade ju uppenbarligen inte... Det jag ville säga var att jag älskar klänningen! Helt underbart fin, jag är helt kär i tyget och kan inte förstå varför jag inte köpte det hos liandlo när det fanns...

    Och förresten, grattis till det blivande syskonet! Vad spännande med en ny liten familjemedlem :)

    ReplyDelete