Friday, January 18, 2013

Julklapp med docktema

I julklapp i år fick S en docka och en docksäng. För att sängen skulle bli lite mer personlig sydde jag ett påslakan till det medföljande täcket, med lappar på ovansidan och prickigt tyg på undersidan. Kudden som följde med var en platt och tråkig sak, så jag sydde en egen av blommigt tyg och stoppade med vadd.

Såhär fin blev sängen efter att jag hade pimpat den:


Även dockan behövde lite utsmyckning. Hon heter Jojo och är en Rubens kids-docka. Det första plagget som jag sydde till henne (ehrm, ok, som jag sydde och som inte hamnade i papperskorgen direkt) var den här lila klänningen i "Iris visa", ekologisk bambuinterlock:

 Nästa projekt var att sy ett par byxor och en tröja. Byxorna blev otroligt nog bra på första försöket. Det är ju inte helt självklart hur man syr ett par byxor till en docka som har jättestor rumpa och som är fast i sittande ställning, men genom att sätta på henne ett par byxor som hör till en annan docka och uppskatta vad som behövde ändras gick det faktiskt vägen! Med tröjan var det betydligt svårare. Halsen och armarna är tjocka, magen likaså, men axlarna är smala, och det blev bara fel fel fel när jag försökte på fri hand. Till slut gav jag upp och köpte en tröja till henne som jag kunde rita av för att få fram ett fungerande mönster, och då gick det bra. Tröjan har knäppning hela vägen där bak för att vara lätt att sätta på.


När jag ändå håller på och skriver om dockkläder vill jag visa den här skogströjan som jag sytt till den andra dockan också:


Från början tyckte S att sängen var rolig, men ratade Jojo-dockan totalt. Hon bäddade ner alla nallar och figurer hon kunde hitta i sängen, utom den nya dockan. Nu har hon dock börjat tina upp lite, det händer faktiskt att hon frivilligt leker lite med Jojo, matar henne eller bäddar ner henne i sängen. Själv var jag mer en legotjej när jag var liten och lekte inte alls med dockor. Sådan mor sådan dotter kanske? Briotåget och duplot hon fick när hon fyllde år strax efter jul är nämligen väldigt populära.

Mönster
Klänning: Eget med utgångspunkt i dockans eget linne.
Tröja: Avritad Rubens-tröja
Byxor: Eget
Tröja till docka nr 2: Baserat på "Sy till dockan" av Anita Gunnars, men med många ändringar.

Material
Lapptäcke: Lagerhaus, vintagefynd från tradera och mammas gömmor, Stoff och Stil
Klänning: Strömming
Pingvintröja och bruna byxor: Stoff och Stil
Skogströja: Mjuka tyger

No comments:

Post a Comment