Tuesday, December 20, 2011

Jakten på den perfekta byxan

Länge sen jag bloggade något nu, men jag har inte alls varit overksam. Jag har till exempel varit väldigt flitig med ett visst ufo som mellanlandat i papperskorgen mer än en gång, men som efter lite funderande och räknande till tio fiskats upp igen. Nu ligger det i "paus-korgen" medan jag försöker tygla min otålighet. Hur mycket kan man egentligen sprätta på ett enda plagg?

Något som inte alls är ufon är alla byxor jag sytt! Sex par! Jag har nämligen inte varit så nöjd med mönstret jag använt tidigare, från Ottobre 5/2006. Det blir så bylsigt upptill, och man måste sträcka resåren alldeles för mycket när man syr fast den, så att resultatet blir sladdrigt. Det blev till att utveckla mönstret själv! Nedan ser man två par röda byxor som blivit till i processen. Till vänster ett par sydda efter det gamla Ottobre-mönstret. Bylsigt. Till höger ett par sydda efter det mönster jag slutligen lyckats knåpa ihop, de sitter jättefint på min lilla S.

Efter att ha sytt de vänstra röda byxorna försökte jag mig först på att sy efter ett helt annat mönster, från Meedoms börnetöj 0-3 år. Deras byxmönster var väldigt likt Ottobre-mönstret så jag bestämde mig för att testa leggingsmönstret, form 0. Det blir väl som velourleggings tänkte jag. Här är resultatet:

Fina byxor, men väldigt åtsittande. Inte helt optimalt alltså. Jag gick då tillbaka till Ottobremönstret och försökte göra det lite smalare. Nedan till vänster ser man resultatet av det:

De blev också lite för smala, precis som de gröna. Dock blev de fina i midjan utan för mycket pös. Jag bestämde mig för att klippa upp mönstret mitt på, och göra ett par byxor med sidsömmar. Då kunde de bli lite bredare över låren men fortfarande fina i midjan. De högra röda och orange byxorna är resultatet av detta drag, jättefint tycker jag!

Det fick bli ett par bruna också. Nya mönstret till höger, gamla i en mindre storlek till vänster.

Mönster:
Byxor stl 74 (bruna) och 80 (röda), Ottobre 5/2006
Byxor form 0, Meedom, stl 74
Eget stl 80 version 1 o 2

Material:
Röd velour från Jofotex
Orange, grön o brun velour från Stoff och Stil
Mudd från Stoff och Stil

No comments:

Post a Comment