Wednesday, November 6, 2013

Till en liten häxa

Förra årets halloweenfest på förskolan var ingen succé för S - att klä ut sig var bara konstigt. I år var det dock annorlunda! S beställde en häxdräkt, trots att jag hade den allra finaste drakdräkt uttänkt i huvudet. Drake var inte alls intressant, det var häxa som gällde. Bara att rätta sig efter beställarens önskemål alltså.

Från början (ok, när jag slutat drömma om drakdräkten) hade jag tänkt mig en klänning i krossad velour, och en hatt i samma material. Men väl på Stoff och Stil insåg jag att krossad velour blir statiskt väldigt fort, och jag får rysningar bara jag tänker på "elektriskt" hår. Nej tack. Men så hittade min fina mansperson ett alldeles kolsvart sammetsaktigt tyg. Perfekt för en häxhatt och en mantel! 

Och när jag vandrat runt ett tag till hittade jag dessutom ett volangigt tyg som redan var en tub! Färdig kjol på rulle alltså. Till detta köpte jag lite svartvitrandig jersey till en vanlig tröja att matcha med häxensemblen. 

Kläderna borde ju inte vara något problem att sy, men en HATT? Som dessutom ska vara stabil nog att kunna stå rakt upp, och rakt ut? En rejäl mängd vliseline inhandlades, och ströks på det svarta tyget i dubbla lager. Och det funkade! Hatten står rakt upp och rakt ut. Med ett litet band i den i övrigt dissade krossade velouren kunde jag dölja skarven mellan brättet och kullen (ehh ja, spetsen?) och så var saken klar!



Efter lite googlande klippte jag till en halvcirkelformad mantel som jag först försökte kanta med krossad velour. Don't try this at home!!! Luddet for åt alla hål, velouren rullade sig på ett ofattbart envist sätt (jersey släng dig i väggen!), dessutom töjdes den i bandkantaren, och resultatet blev ett svart veckat dragspel med ojämn luddig kant. Gör om gör rätt: mantel nr två fick råa kanter, eftersom det sammetsliknande tyget varken fransar eller rullar sig. Runt halshålet sydde jag en infodring, som sticker ut lite där fram så att jag kunde sy fast karborrband. Klart!


Tubkjolen fick en kanal för resår upptill och inget mer. Sist sydde jag tröjan, som för övrigt blev ett mycket stiligt tillskott till basgarderoben.

Mönster
Hatt och mantel: egna påhitt med inspiration från google.
Kjol: Inget mönster
Tröja: Raide stl 98 från Ottobre 6/2012

Material:
Allt kommer från Stoff och Stil.

No comments:

Post a Comment