Saturday, October 1, 2011

Set med förhinder

Det här setet kom till för att jag tyckte att det bruna molntyget inte gick att kombinera så mycket som jag hade trott. Jag hade föreställt mig massor av olika molnbodys med kantband i olika kontrastfärger, väldigt piffigt. Men i verkligheten tyckte jag inte att något av alla mina tillklippta kantband passade, nej bara det bruna kändes ok, och då blev det ju plötsligt så tråkigt. Det behövdes ett par roliga byxor att ha till! Jag har länge sneglat på sparkbyxorna i Ottobre nr 6 2009, men avskräckts av dragkedjan, för såna "kan" jag ju inte sy. Alltså, jag har inte provat sen syslöjden i skolan. Men nu var det dags! Modigt införskaffade jag en dragkedja, rotade fram härligt grön velour och brun mudd ur gömmorna och satte igång. Det är ju rätt jobbigt att sy i velour tycker jag, speciellt att sy på kantband med en vanlig symaskin, men jag har lärt mig att et går lättare om man minskar ordentligt på pressarfotstrycket samt använder en rullpressarfot (heter det så? en sån med små hjul som rullar mot tyget). Medan sambon lekte med lilla S lyckades jag kanta och sy ihop det mesta samt sy i dragkedjan, som blev fin på första försöket! Vilken lycka! Snabbt och smidigt alltihop. Sen skulle jag bara göra det sista, sy ihop grensömmen och sidosömmarna. Det är bara det att det inte passar ihop. Alls. Faktiskt, när man håller upp plagget framför sig ser alltihop ganska snett ut, lite som om man såg det i en spegel i lustiga huset. Katastrof!!! Det visar sig att jag har klippt ut ett framstycke och tre bakstycken och sedan glatt sytt ihop dessa. Och om man tycker det är krångligt att sy på kantband på velour så är det faktiskt ingenting mot hur jobbigt det är att sprätta bort dem. Dessutom var den gröna velouren slut, så innan jag kunde börja om fick jag vänta på att kunna skaffa mer tyg (Tack R för hjälpen!), tvätta och stryka tyget, och hålla tungan väldigt rätt i mun medan jag klippte ut ett rättvänt framstycke. Och sen var det bara att börja om från början. Dragkedjan blev inte riktigt lika fint fastsydd på andra försöket, men det kompenseras av det symmetriska utseendet som endast kan uppnås med hjälp av lika antal fram- och bakstycken.

Som om inte ovanstående vore nog har jag nu upptäckt ett litet hål i tyget på ena framstycket (oklart om det är det nya eller det gamla). Jag väljer att ignorera detta tills vidare. Kanske stryker jag på lite påpressbar bomull på baksidan så att hålet inte blir större, men sen får det faktiskt vara nog.

Plåster på såren är att det hela blev väldigt fint på, om jag får säga det själv och det tycker jag faktiskt att jag får:Mönster:
Body stl 74 från Ottobre 5/2006.
Sparkbyxor stl 74 från Ottobre 6/2009 med mudd nertill istället för fåll.

Material:
Brun molnjersey och brun enfärgad interlock från JNY design.
Grön velour och brun muddväv från Stoff och stil.

1 comment: