Wednesday, June 10, 2015

Renfrew top-succé!


Alltså denna tröja! Man ser ju inte på bilden hur bra den är, så ni får tro mig när jag skriver det: Den är så sjukt bra! Snygg passform, perfekt modell, och tyget är precis lagom roligt utan att bli för mycket.Mönstret heter Renfrew top och kommer från Sewaholic. Jag har testat det en gång förut. Då blev det en långärmad variant som till slut åkte i soporna. Så misslyckad var den! Problemet var främst halsringningen. I mönstret är halsremsan alldeles för lång, och när man syr på den blir resultatet någon sorts superguppig motocrossbana runt halsen. INTE snyggt. Dessutom blev ärmarna alldeles för långa på minimig. Men nu, ett par år senare, åkte mönstret fram igen. Jag har ju sett så många snygga Renfrews på sybloggarna. På en blogg hittade jag tipset att halsremsan ska vara 85% av halsringningens längd. Aha! Måttband och miniräknare fram, 5 cm av halsremsan bort. Och så sydde jag en kortärmad, eftersom det var en sån jag ville ha, och eftersom jag då eliminerade problemet med de för långa ärmarna. Och som ni redan läst där uppe - det blev SUCCÉ! Se nedan för närbild på sagda succé.Möjligtvis kortar jag halsremsan ytterligare 1 cm nästa gång - denna kan behöva strykas efter tvätt för att inte bli lite lite bubblig. Men ändå! Jag går runt i denna t-shirt och bara myser av självbelåtenhet. Äntligen ett hemsytt plagg till mig själv som jag är 100% nöjd med!

Det var kul att få lyckas med den här typen av halsringning - jag föredrar den här sorten, med samma tyg på remsan som på tröjan, när det är ett vuxenplagg. Jag har faktiskt inte använt covermaskinen alls. Bara overlockat ihop delarna, och stickat ner halsremsans sömsmån med sicksack på den vanliga maskinen. Eftersom det är muddremsa nertill slipper man stryka och sy fållen också. Hurra!

Mönster
Renfrew top från Sewaholic. Mönstret har många olika variationer: Lång, kort eller trekvartsärm. Rund hals, V-ringning eller "cowl neck" (vad det nu kan heta på svenska?).

Material
Jersey med vilda djur från Stoff och Stil.
2 comments: